Ang. favoritträd

Vi har en jättestor Björk i vår trädgård. Inte bara stor, utan jättestor. Jag upptäckte det idag när jag låg sjuk hemma i soffan. Att jag inte tänkt på det tidigare. Det är mitt nya favoritträd, även om jag egentligen inte gillar björk särskilt mycket. Det är ett ganska trist träslag, speciellt på köksinredning. Jag vet inte alls varför jag skriver detta, men nu när jag ändå börjat så infogar jag en bild och skriver ett citat ur en Jonas Hassen Khemiribok.   
Jag antar att jag är ganska rastlös. 
  
"Min son säger visst är NATUREN vital, men är det inte SÄRSKILT skogen som svenskarna idoliserar mest? Skogen och särskilt träden. Svenskar är Skogsfolket! Sverige är Trädlandet!
Allt på träden kan i svenskan bli nya ord. Den frekventa kunden i en studio namnges stamkund och när studion är tom ropas här finns ju inte en kotte. Svenskarna avlägsnar sina kroppar eller bladar, ursprunget eller den nervösa tungan stammar, ljudet ekar, att tafsa är att talla och komplicerad är kvistigt … Morgonen är morgonkvist, kvällen är kvällskvist, ensam är solokvist och deprimerad är dysterkvist …
Och vad är väl tydligare bevis på svenskarnas trädfixering än detta: deras huvudstad namnges STOCKholm! Och deras ekonomiska valuta namnges KRONOR!"


      träd
 

RSS 2.0